torstai 2. elokuuta 2012

Raakasuklaa on nannaa

Hypätäänpä hetkeksi keittiön puolelle. Viime syksystä lähtien olen pikkuhiljaa tutustuttanut itseäni ns. puhtaanpaan ravintoon. Kyllästyin voimaan huonosti, olemaan alati sairaana ja muutenkin riekaleina, päätin että tilanteesta pitää löytää reitti ulospäin. Ja koska sanonta "terve sielu terveessä ruumiissa" on osoittautunut monesti paikkansa pitäväksi, lähdin etsimään lisäbuustia fyysiseen hyvinvointiin. Aiemmin olin jo lisännyt reilusti kalaöljyn ja D-vitamiinin annostusta, minkä positiiviset vaikutukset näkyivät mm. siinä, että flunssat vähenivät huomattavasti ja lisäksi niiltä katkesi pahin "kärki" eli menivät nopeammin ohi. No, talven stressihuipun yhteydessä piti toki käydä se pakollinen influenssa läpi :( Viime syksystä lähtien aloin lisätä kasvisten määrää ruokavaliossani, ensin lautasella, sitten vihersmoothien muodossa. Impulsiivisena ihmisenä vedin homman vähän överiksi ja talvella piti pitää muutaman kuukauden tauko, kun smoothien maku alkoi tökkimään ihan urakalla. Enkä siinä hillittömässä kiireessä ja härdellissä oikein muutenkaan jaksanut huolehtia riittävästi hyvinvoinnistani. Mutta nyt tilanne on rauhoittunut ja kesällä olen palauttanut sen takaisin aamuihini ja hyvä niin. Masu tykkää :) Olen myös hurahtanut luomutuotteisiin, koska ne vaan maistuvat niin paljon paremmilta. Varsinkin kasvikset. Erityisesti luomuporkkanat ovat suurta herkkuani.

Varsin ennakkoluulottomasti lähdin myös kokeilemaan superfoodeja ja ravintolisiä. En erityisemmin pidä ajatuksesta syytää elimistööni mitään laboratoriomössöjä, kuten synteettisiä lääkkeitä vaan mieluummin käytän luonnon omia aineksia. Keväällä diagnosoitu sairauteni olisi ehkä jotain lääkitystä vaatinut - ja jotain kokeiltiinkin, mutta näiden valmiiden vastausten sijaan päätin altistaa itseni pienelle ihmiskokeelle. Netti on pullollaan tietoa, vaihtoehtoja ja muiden kokemuksia, joten löysin kuin löysinkin apua. En voi tarpeeksi ylistää MSM-jauheen hyvää tekevää vaikutusta, se on pelastukseni! Sen kaveriksi lisäsin juomavalikoimaani bentoniittisavijuoman. Vaikka olenkin aika avarakatseinen ja suht ennakkoluuloton kokeilemaan erilaisia juttuja niin tuossa kohtaa piti minunkin hiukan harkita. Saviveden juominen ei ihan automaattisesti vaikuttanut kovin järkevältä valinnalta :) Mutta kun tälle tielle oli lähdetty niin what a hell - siitä vaan. Onneksi voitin ennakkoluuloni, sillä tämä yhdistelmä on vaikuttanut olooni todella positiivisesti! Lienee sitten se detox-vaikutus, mutta olo on kevyempi, uni parempilaatuista, kivut vähentyneet huomattavasti. Ja hassua kyllä, se käynnisti myös henkisellä puolella jonkinlaisen "puhdistusprosessin" - voi mitä unia alkuun näinkään :)

Ja löytyihän sieltä raakaravintoympyrästä pikku bonuksena myös jotain nannaakin :) Työpaikkani sijaitsi ennen lähellä Punnitse&Säästä -kauppaa ja sieltä olin joskus ostanut raakasuklaata. En ole koskaan ollut mikään suklaan suurkuluttaja, mutta tumma suklaa pieninä annoksina varsinkin kahvin kanssa on maistunut. Joulun ajan makea/suolainen - kierreaddiktiota ei siis lasketa tähän mukaan :) Nettiä selatessani päädyin lukemaan tarkempaa tietoa raakasuklaasta ja löysin myös reseptejä. Suklaan positiiviset terveysvaikutukset ovat olleet viime aikoina esillä mediassa useasti. Eikä turhaan, suklaa sisältää monia hyviä ravintoaineita. Ja silloin puhutaan nimenomaan tästä raakasuklaasta (tai lievemmässä tapauksessa tummasta suklaasta), ei sokerimössömaitosuklaasta!  Pistäpä guuggeli hyrräämään hakusanalla "raakasuklaa" niin löydät paljon mielenkiintoista tietoa tästä herkusta.

Lähdin siis kokeilemaan suklaan valmistusta. Eka satsi ei kovin korkeita pisteitä makunystyröiltäni saanut, mutta seuraavan maustoin pakastekuivatuilla luomumansikoilla - että oli hyvää! Sen jälkeen olen hifistellyt tämän aiheen parissa muutamaankin otteeseen ja kehitellyt kaikenlaisia variaatioita. Suklaata on helppo tehdä itse. Se kannattaa kuitenkin säilyttää kylmässä, varsinkin jos teet suklaita silikonimuotissa - oltuaan hetken huoneenlämmössä ne eivät välttämättä näytä ihan siltä, miltä piti... Suosittelen taas tässäkin luomulaatua olevia raaka-aineita. Kokeile - suklaamakujen kehittely on hauskaa. Itse tehty suklaa on myös kiva lahja tai tuliainen. Löysin Sinellin alesta mukavan näköisiä pahvikartioita, jotka koristelen "namilaatikoiksi" ja täytän suklaaherkuilla. En ehkä kuitenkaan tällä kuvassa olevalla - se taitaa vielä päätyä muihin suihin... :)




2 kommenttia:

  1. Aaamnam! Raakasuklaata! Tiesitkös että määkin oon aika pitkälle tumman suklaan ystävä *vinkvink* ja raakasuklaa on aina parempaa ;)

    Mites muuten suositko luomussa suomalaista, käytätkö yleensä kotimaisia tuotteita?

    VastaaPoista
  2. Raakasuklaa on kyllä todellinen löytö - terveellistäkin vielä! Tältä suklaan kuuluukin maistua (siis jos ei muistella sitä ekaa versiotani, jota pääsi nauttimaan kaatopaikan asukit, ei ihan mittasuhteet meneet aineksissa kohdilleen... ;-)).

    Luomussa suosin aina kotimaista jos mahdollista. Yllättävän vähän kotimaisia luomutuotteita on kuitenkaan tarjolla. Tässä kävin pienen mielipidetaistelun oman pääni sisällä eräänä päivänä kaupassa: pitäisikö valita ulkomainen luomutuote vai kotimainen uuden sadon ei-luomutuote. Päädyin kannattamaan kotimaista maanviljelyä vaikka olen kyllä täysin tietoinen, että ihan samoja torjunta-aine jäämiä saa niistäkin kuin ulkomaisistakin tuotteista. Oli kuitenkin lähiruokaa ja siten mielestäni "tuoreempaa".

    VastaaPoista

Any comments?